AU PAIR

Dadilje-važan član porodice

преузимање (1)

Prva karakteristika koju dadilja deteta mora da ima jeste da u nju porodica ima  poverenja. S obzirom da od izbora prave osobe zavisi kvalitet vremena deteta, podrazumeva se da porodica ima pravo da bude zahtevna i da očekuje mnogo. Na šta treba da obratite pažnju?

Dadilja ne sme prema detetu da primenjuje vaspitne principe različite od onih u porodici (na primer, ako roditelji ne dozvoljavaju slatkiše pre ručka, to nikako ne sme da čini dadilja).

Ako nešto ne znate-pitajte. Naime, Vi dete tek upoznajete i ne možete znati njegove osobenosti ukoliko se ne informišete.Takođe, ne zaboravite da njima  ne mora da se podrazumeva ono što i Vama. Otuda je vaša međusobna komunikacija veoma važna.

U svakom slučaju, dadilja u porodicu ulazi postepeno. Pozeljno je da roditelji budu prisutni dok učite osnovne “operacije” kao što su presvlačenje ili hranjenje, da Vam dozvole  da budete što više samostalni, umešate se sa savetom kada je potrebno. Uobičajeni period navikavanja deteta na nepoznatu osobu, koja će se ubuduće brinuti o njemu, jeste dve nedelje. Za sve to vreme, roditeljima se predlaže da budu prisutni, kako bi odvajanje bilo što bezbolnije za sve članove porodice.

Opšte je poznato da deca vole poklone pa jedan od najboljih načina da osvojite Vaše nove male drugare je da im ponesete neki mali poklon iz Vaše zemlje. Ovaj gest će mališane osloboditi i pružiće vam priliku da im se priibližite.

преузимање

Advertisements
Leave a comment »

Nov sistem zakazivanja

Image

Od 7.decembra Američka ambasada u Beogradu je prešla na nov sistem zakazivanja intervjua putem interneta.

Može se obaviti na sledećoj adresi http://bit.ly/VLnQdI

Leave a comment »

Down Under

Australia-flag

Retko se moze naći agencija koja organizuje program  za Australiju iz Srbije, zato je najbolje prijaviti se na neki od sajtova koji spajaju porodice i au pair kandidate. Australija važi za jednu od zemalja koje teško odobravaju vize.

Potrebna dokumenta za dobijanje vize:

 • važeći, potpisan pasoš
 • dokaz o uplati vizne takse
 • popunjen formular 48R
 • popunjen vizni upitnik
 • 4 fotografije veličine kao za pasoš (stari pasoš)
 • dokaz o posedovanju nekretnina
 • dokaz o vašem zaposlenju/nezaposlenju7studiranju i prihodima
 • ako sami finansirate putovanje  u Australiju, priložite dokaze o posedovanju fondova kojima imate pristup,ovo može uključiti potvrdu iz banke o trenutnom stanju
 • za studente uverenje o upisanoj godini, indeks i potvrda da Vam je dozvoljeno odsustvo sa studija
2 Comments »

EU adventure

Organizator Au Pair programa u Evropi su domicilne agencije. Razlog je vrlo jednostavan: samo domicilne agencije mogu selekcionisati porodice, vršiti proveru istih i pomagati kandidatima kada i ako dođe do određenih problema. Sve domicilne agencije su posebno licencirane od strane zakonskih institucija svojih zemalja i imaju licence da se ovim poslom mogu da bave. To je vrlo važno zbog velikog broja teških i opasnih zloupotreba koje u ovom poslu nisu retke.

преузимање (2)

Svaki kandidat je obavezan da sam organizuje svoj dolazak u izabranu porodicu. Obavezan je da sam snosi i troškove prevoza. U ponekim slučajevima porodice snose troškove povratka ili čak i retroaktivno pokriju troškove povratne karte, no… to isključivo zavisi od dobre volje porodice, tj. od ponašanja kandidata tokom boravka i rada.

Kod nas agencije organizuju program za sledeće zemlje:

 • Austrija
 • Nemačka
 • Holandija
 • Francuska
 • Norveška

Broj radnih sati varira od zemlje do zemlje i krece se od 20 do 35 sati nedeljno.

Leave a comment »

Welcome to New York City

преузимање

Ulazak u Ameriku iz naše zemlje moguć je samo uz važeću vizu, izdatu u američkoj ambasadi, ali se stvarno važenje te vize overava na samoj carini, pri ulasku u Ameriku.

To je obrazac I-94 koji je u stvari najbitniji dokument prilikom boravka u USA.

Sa aerodroma au pair devojke same obezbeđuju prevoz do NewYorker hotela gde se održava cetvorodnevni seminar.  Obavezna predavanja devojke imaju u proseku 4 sata dnevno a ostalo vreme mogu da iskoriste za razgledanje Njujorka.

Po završenom seminaru devojke odlaze u host porodice. Put od Njujorka do porodice obezbedjuje domicilna agencija a put od Srbije do Njujorka host porodica.

Leave a comment »

USA Calling

Image

Uglavnom kada se dođe do dela kada je porodica odabrana i kada je potrebno završiti obaveze u ambasadi, čini se, sve postaje još komplikovanije. Da bi odlazak postao realnost, potrebno je preći jos nekoliko koraka:

1. korak : Nabavite lični identifikacioni broj (“Personal Identification Number” (PIN)) u bilo
kojoj filijali Raifeisen banke u Srbiji

2. korak: Telefonski poziv-Po dobijanju PIN broja, sačekajte 24 sata na aktiviranje PIN broja a potom zakažite razgovor u ambasadi.

3. korak: Podnošenje dokumentacije-Kandidati za neuseljeničku vizu moraju da popune i pošalju elektronski formular DS-160, dostupan na adresi ambasade. Pored ovog formulara potrebno je popuniti i DS-2019 kao i DHL tovarni list. Da bi viza J mogla da se izda organizacija ili institucija iz SAD koja šalje poziv i izdaje formular DS-2019 mora State Department-u elektronski da pošalje dokaz da je osoba primljena na program.

4. korak:Dolazak u Konzularno odeljenje-Osim odštampanih obrazaca DS-160, DS-2019 i DHL, potrebno je poneti i:

 • original priznanice za uplaćenu taksu za izdavanje vize
 • pasoš koji je validan još najmanje šest meseci od trenutka kada planirate da napustite SAD.
 • studenti moraju podneti dokaz o tome da su studenti – indeks, studentsku karticu, potvrdu o redovnom studiranju
 • fotografiju staru najviše 6 meseci
 • podnosioci zahteva moraju dostaviti dokumentaciju koja dokazuje da imaju obaveze zbog kojih će, po isticanju odobrenog privremenog boravka, napustiti SAD.  Neki primeri obaveza su: posao, kuća, porodica, stanje na računu u banci, tj. različiti aspekti Vašeg života kojima ste vezani za zemlju stalnog boravka: Vaša imovina, zaposlenje, društveni i porodični odnosi.

5.korak: Rezultati-U najvećem broju slučajeva, odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren. Postoji mogućnost da vam zatraže neke dodatne papire – za čije podnošenje nije potrebno ponovo zakazivati razgovor. Ukoliko vam je zahtev odobren, vaša viza će biti gotova narednog radnog dana, do 4 popodne. Pasoš će Vam biti poslat na kućnu adresu putem DHL službe.

6.korak:Mašete svojim voljenima i letite za New York, pa potom do porodice koja Vas čeka na aerodrumu.

Image

Leave a comment »