AU PAIR

Put do ambasade

aupair

Rešili ste da idete, šta sad?

Prvi korak je odabrati agenciju. Moguće je prijaviti se direktno na sajt na kom je moguće odabrati porodicu i na taj način uštedeti novac koji biste dali agenciji ali ostaćete uskraceni za pomoć  koju agencija pruža tokom trajanja programa.

Kada ste odabrali agenciju i zemlju u koju zelite da idete, potrebno je popuniti aplikaciju koja se uglavnom sastoji od opstih informacija ali koja obuhvata i Vaša interesovanja, obrazovanje, uslove… Uz aplikaciju potrebno je dostaviti i:

• Diploma o završenom obrazovanju na uvid i  fotokopija iste,
• Potvrda o neosuđivanju,
• Potvrda o nevođenju sudskog postupka,
• Potvrda o zdravstvenom stanju,
• Vozačka dozvola na uvid i fotokopija iste,
• Međunarodna vozačka dozvola

Kompletiranu aplikaciju agencija prosleđuje agenciji u zemlji u koju kandidat zeli da ide (neke od poznatijih agencija su InterExchange i CulturalCare).

Proverena aplikacija postaje dostupna porodicama koje su na programu. Da biste što pre pronašli porodicu, poželjno je da napravite svoju video prezentaciju. Neke agencije su ovo uvrstile u obavezni deo aplikacije. Video prezentacija je najbolji način da se predstavite porodici.

Porodica zainteresovana za Vas zakazaće telefonski ili Skype intervju tokom kojeg će predstaviti svoje clanove, decu, njihove navike, stil života i sredinu u kojij žive.

Tek kada je prihvatanje obostrano, našli ste odgovarajuću porodicu. Vazno je objektivno sagledati uslove koje Vam porodica nudi  i ne prihvatiti po svaku cenu prvu porodicu koja se javi. Ipak u toj porodici kandidat živi godinu dana tako da je najbolje pažljivo birati i mozda vise sačekati dok se ne javi prava.

Kao sto svakog kandidata proveravaju domaca i domicilna agencija, tako su i porodice izlozene kontroli. Lokalni koordinatori pažljivo biraju porodice, vodeći racuna da li ispunjavaju određene kriterijume.

Kada ste se tzv match-ovali sa porodicom, sve sto Vam preostaje je da spremate dokumenta za ambasadu. Ovaj postupak se razlikuje od države do države kao i od agencije do agencije. Neke agencije od kandidata traže neophodnu dokumentaciju pre pronalaženja porodice a neke pred odlazak u ambasadu. Agencije blagovremeno obaveštavaju kandidate o potrebnoj dokumentaciji.

Pošto je ovo oblik razmene a ne turističko putovanje, i za zemlje EU je potrebno da se aplicira za  vizu.

Kada ste prikupili potrebnu dokumentaciju, pristupate zakazivanju razgovora u ambasadi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: